2010. szeptember 4., szombat

Kilók és méretek

Ő egy amerikai törpe malac. Úgy tűnik, hogy sikerült megtalálni azt az egyetlen törpe malac tenyészetet, ahol megtartották a fajta tisztaságot. Sajnos malacéknál nincs törzskönyv, tenyésztési koncepció, szelektálás stb. mint a kutyánál. Magyar országon is hamarabb volt keverékek előállítása, mint fajtatiszta malac gyártás. Igen gyártást írok, mert "igen tisztelt" kutya szaporítók itt is letették kézjelüket ! A tiszta malackákba belekeverték a göttingenit, és egyéb csüngő hasú malacokat. Kutyás nyelvre lefordítva. Nincs pl. skót kan az országban, ezért befedezem egy westie kannal. Igen a babáim feketék lesznek, de attól az még nem fajtatiszta skót terrier.
Malac esetében annyi könnyebbséggel, hogy itt megjelentek olyan színek és jegyek, amiket az amerikai nem hordoz genetikailag.
Azt gondolom, hogy nem is lenne nagy gáz, a fajta keveredés, ha jó lenne a végeredmény. De sajnos itt jön a bibi. Elmész, megveszed az édi kismalacot, s egy év múlva bután bámulsz a fejedből, amikor szalad veled szemben a kis drága a maga 200 kg-os súlyával. A másik sarkalatos példa, hogy annyira agresszív lesz a keverék malac, hogy képtelenség vele együtt élni.
Szóval az ideális amerikai méret kb 30 kg, és térd, térd középig érő magasság. Mindez párosul egy hatalmas adag inteligenciával, és kedvességgel.
Ahhoz, hogy a végeredmény ideális legyen rengeteg odafigyelésre van szükség. Mert sajnos itt is igaz, mint a kutyánál. A tenyésztő adja a kicsivel a siker 30 %-át, aztán hogy én hozzá rakom e a többi 70 %-ot az rajtam múlik. Sajnos Timi elmesélése alapján sokan itt is beleesnek abba a hibába, hogy foglalkozást kajával igyekeznek pótolni, mert hát ugye magyarok vagyunk. Meg is van a gyümölcse, mikor esténként beugrik a gazdi mellé a kanapéra a 80-120 kg-os törpe :) Timinél most is van rehabon egy gyerek, aki már több gazdaváltáson túl van, és oly kövérkés, hogy már nem tudott lábra állni és mozogni. Remek ! Ez is a jó gazdáról árulkodik.
Személy szerint azt gondolom, hogy állati nagy mákom van, és érdemes volt éveken keresztül ezt az álmomat dédelgetni. Ha gondom van, azonnal telefonálok, és mivel 15 percre lakunk egymástól azonnal személyesen is tudja gondjaimat orvosolni.

Nincsenek megjegyzések: